Oldalak

2011. május 3., kedd

A terrakotta szobrászat :)

Mivel szobrász vagyok ezért úgy éreztem muszáj megosztani a legősibb szobrász technikát.
Ez a terrakotta szobrászat. A terrakotta szó égetett földet jelent (terra-föld, kotta-égetett)
Már az ősi kultúrák is előszeretettel alkalmazták ezt a technikát, az ősember apróbb idolszobrokat készített agyagból majd az egyiptomi kézművesek apróbb síremlékek figurákat (usébti szobor) iromszobrokat készíttettek ilyen módon.
Luca della Robbia: Mária és Erzsébet találkozása
A görögök szerencsehozó kultikus női figurákat készítettek, ezek a szobrok életszerűek, derűsek, finom anyaghasználat jellemző rájuk (tanagra szobrok)
A reneszánsz korában nagy népszerűségnek örvendett a mázas kerámia szobrászat. A kiégetett figurális agyag szobrokat domborműveket színes, fényes mázzal vonták be. Legnagyobb mestere Luca della Robbia (az egész Robbia család ezáltal lett híres) Főleg egyházi témájú domborműveket (pl.:Madonna a gyerekkel) alkotnak, az érett korszakban. Kéket és fehéret használnak mázként.
Napjainkban a terrakotta műfaj igen változatos megjelenéseket produkál. A modern művészetben bátran alkalmazzák más anyagokkal vegyesen. (pl.: fémekkel, üveggel vagy fával)

A terrakotta készíteés technikája:
Az agyagból elkészített szobrot, ha nagyméretű, akkor ki kell üregelni, hogy a szobor falvastagsága körülbelül 1 cm legyen, de ez a szobor méretétől is függ. A kisebb méretű szobrokat azért nem szükséges kiüregelni, de a nagyméretű szobrokat mintázás során erős vázakat készítünk és több darabban vesszük le vázról és a darabokat kiüregeljük és összeillesztjük.
A kiüregelt szobrot lassú szárítással ( azaz gyakori ki-be takargatással) szárítjuk, hogy a hirtelen száradáskor fellépő zsugorodás miatt ne repedjen szét.
A tökéletesen száraz figurát ezután kemencében kiégetjük (650°-900°)
Égetés során a maradék víz is eltávozik a rácsszerkezetből. Porózus, kemény anyag marad.
A vastartalomtól függ, hogy mennyire lesz vörös színe.
Az agyag a természetben fordul elő, rögökben található.
 Feldolgozásához a bányászás után az iszapolóba kerül, a felesleges szennyeződés eltávolítása után ipari gyúrógépek teszik homogénné, egyöntetűvé. Magyarországon a 15 kilós kiszerelés kapható.
Elnevezése Alumínium-hidroszilikát: Al2O32Sio22H2O
A kész szobor felületét különböző védőrétegekkel vonhatjuk be. A színes mázak mellett lakkokkal és méhviasszal is kezdhetjük. Az ókori görögök tejjel vagy vajjal kezelték a szobrokat ettől sötétvörös színe lesz, harsányan.

Remélem nem volt túl hosszú, de ha megnyitom a számat:)

2 megjegyzés:

  1. Ú ez nagyon érdekes , Szindy! :D Nem tudtam ennyi mindent a terrakottás cuccokról.
    A görög a legérdekesebb, nem tudtam,hogy idolt készítettek. :O

    VálaszTörlés
  2. Hát ezért jó egy szobrásszal haverkodni, mert tud újat mutatni:P

    VálaszTörlés