Oldalak

2011. május 11., szerda

Németh Erika bronz szobrai és a bronzöntés

Ma volt egy csodálatos kiállítás megnyitón voltam. Németh Erika Szobrász művész, László Rita Emőke Iparművész és Havasi Dóra Zita grafikus művész munkái.
Németh Erika az én szakma tanárom ezért különösen büszke vagyok a munkáira.
Viaszveszejtéses bronzöntéses technikával dolgozott.
Kicsit taglalom ezt a technikát.
Az eljárás lényege, hogy az elkészült szobrok puha képlékeny anyagból kell elkészíteni majd tűzálló anyaggal körbevéve kiégetni. Égetéskor a képlékeny anyag (viasz) eltávozik, elveszik. A kiégetett forma üregébe öntjük a forró bronzot.
A munka azzal kezdődik, hogy megmintázzuk agyagból a szobrot. A szoborról gipsz negatív formát veszünk. A két fél formát kiolajozzuk, szappanozzuk, majd a meleg viaszt beleecseteljük. (a viasz lehet műviasz, kőolaj származék és különböző képlékenységben kapható, a zöld a legpuhább a sárga közepes a sötétbarna a legkeményebb)
A viasz lehet méhviasz, de ahhoz adalék anyagok kellenek. A paraffintól lágyabb a gyantától keményebb lesz. A negatív forma kiecseteléskor igyekezzünk a viaszt egymásra rátenni, hogy folyamatosan összemelegedjen az előző kenéssel. Az első réteg viasz után egy réteg géz lap következik ez szilárdságot ad a formának. Végül még egy réteg viasszal fejezzük be a munkát. A viasz vastagsága olyan legyen, amilyennek a bronz szobrot szeretnénk. Összerakjuk a két formát és még öntünk viaszt és kiforgatjuk. A két formát eltávolítjuk ás előtűnik a viasz szobor (pl egy fej)
Az elkészült viasz szobrot fel kell csövezni. A csőrendszer szintén viaszból készül és forrókéssel tapasztjuk, ragasztjuk a szoborhoz. A csövezés után a sziobrot körbe vesszük tűzálló folyékony anyaggal ( homok+gipsz+samott+víz keveréke)
A szobor belsejébe úgynevezett forma magot öntünk.
A belső forma magot szögekkel rögzítjük. A forma fejjel lefelé kemencébe kerül és kiégetjük (600°-900° fokon) a viasz és a géz eltávozik. A kihűlt formát öntőcsővel felfelé állítva egy homok gödörbe ássuk.
Homokkal körbedöngöljük, hogy a forró bronz ereje ne feszítse szét a formát.
A forró bronzot a beöntőtölcsérbe öntjük, hogy folyamatosan egyenletes sugárba mindaddig míg a levegő kivezető csőben fel nem folyik. Néhány óra hűlés után a forma baltával szétvehető. A kész bronz drótkefével vagy salétromsavval történő tisztítása után cizelláljuk.

2 megjegyzés:

  1. Német Erika tök szexuális szobrokat gyártott. ÉS az a zsírkrétás rajz... <3 fenomenális :D A többi művész is odabaszott, nagyon tetszettek a munkák.
    A leírásod is érdekes, bár nem tudom megemészteni még ilyen fáradtan péntek este :D

    VálaszTörlés
  2. Nekünk ezt be kellett vágni, mint a szentírást:D

    VálaszTörlés